Tak, chef! – recenzja wydania DVD filmu "Ugotowany"

Autor: Korni
Korekta: Ewelina Chruściel
17 kwietnia 2016

Bradley Cooper chciał zostać kucharzem albo aktorem. Ku uciesze kinomanów wybrał to drugie. Dzięki zainteresowaniu gastronomią, w tym zawodowemu doświadczeniu w tej materii, w produkcji Ugotowany stworzył wiarygodną postać charyzmatycznego szefa kuchni. Tę filmową pozycję warto mieć na swojej półce nie tylko ze względu na samą wartość produkcji, ale i bardzo dobre wydanie DVD.

Kultura jedzenia zmieniła się. Po wyjściu do restauracji oczekujemy już nie tylko poskromienia naszego apetytu, ale i przeżycia zupełnie nowych doznań. Odchodzimy od masówek  - chcemy poczuć, że kuchnia wydała potrawę specjalnie dla nas, nawet za kilkukrotnie wyższą kwotę. Dużo więcej gotujemy w domach, sięgając niejednokrotnie po popularne w restauracyjnych daniach produkty. Na fali takiej zmiany powstaje coraz więcej filmów o tematyce gastronomicznej; i dobrze, bo praca szefów kuchni jest wyjątkowo inspirująca.

W przypadku historii jaką serwuje nam reżyser John Wells możemy odnaleźć impuls nie tylko do eksperymentów w kuchni, ale i do zmian idących o wiele dalej. Wzorem do zawziętej walki o swoje marzenia jest Adam Jones (Bradley Cooper), dawniej kucharz w słynnej paryskiej restauracji, który znika na 3 lata. Przez ten czas otwiera ostrygi w Nowym Orleanie. W momencie rozłupania milionowej postanawia wrócić do swojego zawodu i na nowo rozwijać kulinarną karierę. W tym celu udaje się do Londynu. Plan ma wielce ambitny i wręcz niemożliwy do wykonania: zdobyć trzecią, prestiżową gwiazdkę Michelina - przyznawaną jedynie najlepszym, światowym restauracjom. Aby tego dokonać zbiera zespółzłożony ze swoich byłych współpracowników:  Tony’ego (Daniel Bruhl), Michela (Omar Sy, znany z brawurowej roli w filmie Nietykalni), czy Maxa (Riccardo Scamarcio). W Londynie doganiają go demony z przeszłości: alkohol i narkotykowe długi. Droga do upragnionego sukcesu będzie więc o wiele cięższa, niż kucharz mógł się spodziewać.

Mimo, że fabuła skupia się na Adamie i jego los jest główną osią dla filmu, to pozostałe postaci tworzą świetne tło. Podczas pracy w kuchni poznajemy nie tylko ważne kulinarne niuanse, ale i meandry życiowe osób w różnych sytuacjach, zarówno prywatnych, jak i zawodowych. Świetną rolę uzdolnionej szefowej Helen, próbującej łączyć samotne macierzyństwo z karierą, odgrywa Sienna Miller. Razem z Cooperem tworzą pełen emocji duet – iskrzy między nimi nie tylko w kuchni. W małych, ale znaczących rolach możemy podziwiać także Emmę Thompson i Umę Thurman. Wraz z postępem fabuły przekonujemy się, że każdy ze znajomych Adama posiada swoją własną, ciekawą historię. Dodatkowo mają oni ważny wpływ na głównego bohatera - pomagają mu nie tylko w spełnieniu jego marzenia, ale przede wszystkim stanąć z powrotem na nogach. Adam próbuje bowiem nie tylko ułożyć na nowo swoją karierę, ale i odkupić stare winy oraz udowodnić, głównie samemu sobie, że używki nie są mu już potrzebne. Przy okazji przekonuje się, że  otwarcie się na innych ludzi może być źródłem wielkiej siły.

Bradley Cooper przekonująco wcielił się w kreatywnego, ale i aroganckiego oraz impulsywnego mistrza. Atmosfera panująca u niego w kuchni to istne pole walki – wytrzymają tam tylko najlepsi. Oglądając kulinarne programy telewizyjne możemy odnieść wrażenie, że wizerunek drącego się i przeklinającego szefa jest mocno naciągany. Trzeba jednak przyznać, że taki sposób kierowania  zespołem nie jest wyssany z palca. Trzymanie kucharzy w ryzach przekłada się na sukces bieżącego wydawania perfekcyjnych potraw – a takie między innymi są kryteria otrzymania najważniejszych restauracyjnych odznaczeń. I o to właśnie walczy główny filmowy bohater. Nie może więc zabraknąć potu, łez, tłuczonych talerzy, a nawet i krwi. W końcu goście restauracji, jak mówi Adam, mają nie tyle co smakować dania, ale usychać z tęsknoty za stworzonymi smakami.

Wydanie DVD jest przysłowiową wisienką na torcie. Porządnie wykonane pudełko zawiera wkładkę pełną dodatkowych informacji o filmieoraz obsadzie. Prócz tego możemy poznać najciekawsze filmy o tematyce kulinarnej ostatnich lat, razem z ich krótkim opisem. Całość okraszona pięknymi kadrami z Ugotowanego jest idealną przystawką, bądź deserem dla naszego filmowego dania głównego. Menu jest intuicyjne i dość standardowe, choć wizualnie udane. Niestety prócz traileru nie dostaniemy żadnych dodatkowych materiałów filmowych, ale fakt ten w całości rekompensuje książeczka. Wadą wydania są dość niewyraźne kontury napisów. Dodatkowym mankamentem jest fakt, że nie na wszystkich programach dla komputerów stacjonarnych menu filmu działa poprawnie. Pojawiają się dość znaczne różnice w odczycie kolorów i treści.

Ugotowany to udana produkcja z elementami dramatu i romansu, która daje nam dokładnie to, czego możemy oczekiwać po przeczytaniu filmowego menu nazwisk obsady. Jeśli wśród swoich bliskich macie fanów dobrego kina i na dodatek gotowania, to wydanie DVD Ugotowanego będzie trafionym pomysłemna prezent. Laicy nie nauczą się technik kulinarnych, ani nie poznają wielu egzotycznych produktów, bo choć w filmie nie brakuje zbliżeń na wymuskane potrawy, to informacji na temat ich wykonania nie jest za wiele. Pamiętajcie jednak, aby przed seansem zaopatrzyć się w przekąski - film nie tylko pobudza do walki o swoje marzenia, ale i efektywnie zmusza do pracy nasze kubki smakowe.



blog comments powered by Disqus