Kurczak, ryba i krab królewski


plakat filmu Kurczak, ryba i krab królewski
Reżyseria: Jose Luis Lopez-Linares
Scenariusz: Jose Luis Lopez-Linares, Antonio Saura
Zdjęcia: Teo Delgado
Montaż: Sergio Deustua

Obsada:

Jesús Almagro jako on sam
Juan María Arzak jako on sam
Alberto Chicote jako on sam
Felix Guerrero jako on sam
Pedro Larumbe jako on sam
Serge Vieira jako on sam

Rok produkcji: 2008
Tytuł oryginalny: Pollo, el pez y el cangrejo real, El
Czas trwania filmu: 86 min.
Produkcja: Hiszpania
Gatunek: dokumentalny

Film jednego z najbardziej uznanych dokumentalistów hiszpańskich określany jako pierwszy thriller kulinarny. Punktem centralnym filmu jest Bocuse D'Or - najbardziej prestiżowa nagroda dla zawodowych kucharzy, przyznawana co 2 lata w Lyonie. Finaliści konkursu mają 5 i pół godziny na przygotowanie dwóch dań w 12 porcjach. Gotowanie odbywa się na oczach publiczności w 18-metrowych kabinach ustawionych w hali sportowej. W 2007 roku w konkursie brał udział Jesús Almagro - jeden z najlepszych hiszpańskich kucharzy ostatnich lat. Kamera śledzi jego przygotowania do wielkiego finału. Widz staje się świadkiem niezwykle emocjonującej rozgrywki i walki z czasem.



blog comments powered by Disqus