Fakty o niedźwiedziach grizzly

plakat filmu Fakty o niedźwiedziach grizzly
  1. Niedźwiedź grizzly jest wielkim drapieżnikiem, wyróżniającym się spośród niedźwiedzi brunatnych garbem, który ma na grzbiecie, i specyficznym, wklęsłym profilem pyska oraz długimi pazurami o długości ludzkiego palca.

  2. Sierść na grzbiecie niedźwiedzi grizzly często ma białe koniuszki, co nadaje niedźwiedziom specyficzny posiwiały wygląd, stąd nazwa „grizzly” („grizzly” to po angielsku siwy).

  3. Dorosłe osobniki męskie osiągają wagę do 250 kg, podczas gdy osobniki żeńskie ok. 160 kg.

  4. Niedźwiedzie grizzly zamieszkują różnorodne terytoria, od gęstych lasów do podalpejskich łąk i arktycznej tundry.

  5. Niedźwiedzie grizzly zapadają w sen zimowy na okres 5-8 miesięcy, w zależności od lokalizacji i zazwyczaj wykopują swoje legowiska na północnych zboczach gór, aby zapewnić sobie zimową kołdrę.

  6. Niedźwiedzie grizzly mogą dożyć 30 lat, choć przeciętna długość ich życia to 20-25 lat.

  7. Zagrożenia dla niedźwiedzi grizzly: zniszczenie środowiska naturalnego, takie jak wycinka drzew, budowa dróg i eksploracja minerałów; niektóre osobniki są mylone z niedźwiedziami brunatnymi (a na te można polować), do ich zanikania przyczynia się także kłusownictwo.

  8. Łacińska nazwa dla niedźwiedzi grizzly „Ursus arctos horribillis” jest tłumaczony jako „straszny północny niedźwiedź”.


blog comments powered by Disqus